Bij diarree

Wat te doen bij diarree

Om bij diarree te kunnen blijven genieten van uw dagelijkse leven vindt u hieronder tips voor het verhelpen van diarree en het omgaan met diarree. Voor het voorkomen van reizigersdiarree vindt u specifieke tips op de pagina reistips.
Belangrijk: Als de diarree aanhoudt, neem dan contact op met een huisarts.

Voldoende drinken
Blijf drinken, bij voorkeur kleine slokjes tegelijk, ook al denkt u dat dit weinig zin heeft. Een beetje vocht is beter dan geen vocht. Als u niet drinkt verliest uw lichaam zoveel vocht dat u het risico loopt op uitdroging. Het kan zinvol zijn om een speciale oplossing met glucose en zouten voor de vochthuishouding (O.R.S.) te nemen om het vochtverlies tegen te gaan.

Op voeding letten
Vermijd de eerste dagen bij diarree voedsel dat rijk is aan suikers, vetten of vezels. Deze voeding kan de frequentie van diarree verhogen. Ook is het beter om vet of gekruid voedsel, melk en andere zuivelproducten te vermijden. Dit geldt ook voor drogisterij producten als senna en vitamine C. Verder kunt u eten waar u zin in heeft en wat uw maagdarmstelsel aankan.

Bij bedorven voedsel

Als diarree het gevolg is van bedorven voedsel, mag diarree niet gestopt worden met middelen die de darmwerking remmen. Het lichaam moet het bedorven voedsel namelijk zo snel mogelijk kwijt. Het gebruik van Norit met actieve kool werkt zuiverend en bindt de stoffen in maag en darm zodat ze niet meer in het bloed kunnen worden opgenomen. Actieve kool van Norit adsorbeert de schadelijke stoffen en helpt uw lichaam te zuiveren door de oorzaak van diarree, het bedorven voedsel, weg te nemen.

Let op hygiëne
Was regelmatig handen en zorg voor een schoon toilet.

Gebruik anti-diarree producten
Aanvullend op bovengenoemde maatregelen kunnen Norit tabletten of capsules worden gebruikt. Bij diarree neemt u 6-9 tabletten per keer tot maximaal 27 tabletten per dag of 3-4 capsules per keer tot maximaal 12 capsules per dag. De tabletten of capusules dienen met water ingenomen te worden bij voorkeur gelijkmatig verspreid over de dag. Diabetici wordt aangeraden Norit capsules te gebruiken. Lees voor gebruik de bijsluiter.

In acute situaties
In acute situaties, als het absoluut nodig is om diarree te stoppen – bijvoorbeeld als u moet reizen of werken – kunt u een middel met de werkzame stof loperamide gebruiken. Deze stof remt de natuurlijke voortstuwende bewegingen van de darmen waardoor u snel verlost bent van uw diarree. Let op: loperamide neemt de oorzaak van de diarree niet weg, het bestrijdt alleen het symptoom.

Bij vergifiting
Bij vergiftiging 20 Norit tabletten per keer toedienen en met kleine tussenpozen enige keren herhalen. Waarschuw direct een arts.